Контактная информация|Архив журнала|Организации потребителей|карта сайта|rss|сделать стартовой
 
 

test.org.ua

Центр Экспертиз ТЕСТ

Помогаем делать правильный выбор!

Украина, Киев / среда / 16.01.19
Тесты и исследованияПолезно знатьО молоке начистотуЗнак КачестваОплата
Все тесты: А-Я
Тест-исследование. Базарные молоко и творог, г. Львов08.11.12
Львів: Молочні продукти "від бабусі" Перевірка молока та кисломолочного сиру у Львові тільки підтвердила загальний висновок для базарної молочної продукції: ні домашнє молоко, ні домашній сир не можна вживати без попередньої термічної обробки. Причина тому – проблеми з мікробіологією, а саме наявність кишкової палички, а для молока додатково ще й дуже висока кількість МАФАМ.
Содержание:






Прес-конференція за результатами перевірки базарного молока та кисломолочного сиру у Львівському регіоні
 
  • Молоко та кисломолочний сир з базарів обов’язково надавайте термічній обробці перед вживанням
  • Вживайте 3 молочні продукти на день для міцних кіcток, сильної нервової системи, здорового волосся та нігтів, а також задля попередження захворювань

Центр Експертиз "Тест" – громадська організація, що вже 11 років займається порівняльними тестуваннями товарів та послуг. Останнім часом організація багато уваги приділяє перевіркам якості та безпечності продуктів харчування, чільне місце серед яких посідає молоко – продукт першої необхідності, який вживають і дорослі і діти.

В цьому році Центр Експертиз "Тест" проводить цикл регіональних перевірок молока та кисломолочного сиру домашнього виробництва з базарів. Вже відбулася перевірка продукції в Одесі, Дніпропетровську та Харкові. Планується перевірка ще в Києві та Донецьку.


 Львів: Молочні продукти "від бабусі"

Перевірка молока та кисломолочного сиру у Львові тільки підтвердила загальний висновок для базарної молочної продукції: ні домашнє молоко, ні домашній сир не можна вживати без попередньої термічної обробки. Причина тому – проблеми з мікробіологією, а саме наявність кишкової палички, а для молока додатково ще й дуже висока кількість МАФАМ.

Для перевірки на базарах міста Львова купили 4 зразки молока та 4 зразки кисломолочного сиру, привезені, за словами продавців, з різних селищ. Перевірили їх по жирності, кислотності, пошукали соду та аміак, а також мікробіологічні показники: кишкову паличку, сальмонелу, антибіотики, для молока додатково підрахували кількість МАФАМ, а для сиру – кількість молочнокислих бактерій.

Кислотність молока показала, що продукція була свіжою, а достатня жирність (3,5 – 5,9%), що домашньою, не розведеною. Нагадаємо, що середня жирність коров’ячого молока – 3,5%, загалом же цей показник залежить від породи корови, пори року та кормів. Соду чи аміак ніхто з господинь в молоці не приховав. Антибіотиків та сальмонелу в домашньому молоці теж не знайшли. Але всі перераховані позитивні моменти перекреслила присутність кишкової палички та перевищення норм по МАФАМ в усіх без винятку зразках молока. А це значить, що пити домашнє молоко сирим не варто, інакше можна отримати отруєння.

З кисломолочним сиром ситуація виявилася не набагато кращою. По-перше, жирність лише одного зразка (14%) можна назвати домашньою. Ще два сира містили 7% жиру, а один взагалі тільки 4%. Це при тому що звичайна жирність магазинного сиру – 9%, а від домашнього сиру споживачі очікують високих смакових якостей завдяки більш високій жирності. По-друге, кислотність домашнього сиру досить низька (90-1280Т), порівняно з вимогами для промислової продукції (170-2500Т). Такий продукт більш нагадує не кисломолочний сир (творог), а сир ближчий до Адигейського і йому подібним. По-третє, більшість зразків кисломолочного сиру містили кишкову паличку. Це, як і у випадку з молоком, свідчить про небезпечність вживання продукту в сирому вигляді.

Тому загальний висновок, щодо домашньої молочної продукції такий. Перш ніж купувати молоко та інші молочні продукти на базарі, поміркуйте. А якщо, все ж таки вирішили купувати на базарі, то молоко перед вживанням чи виготовленням йогуртів обов'язково кип’ятіть, а сир використовуйте для приготування страв, які проходять термічну обробку (сирників, вареників, запіканок тощо).


"На жаль, базарна молочна продукція зі Львову не стала виключенням і їй не вдалося уникнути проблеми з мікробіологією. Це показники безпеки продукції і закривати очі на них ніяк не можна. Це означає, що сире молоко та кисломолочний сир без термічної обробки вживати не можна. Особливо небезпечною буде сира необроблена продукція для малюків, людей похилого віку та зі зниженим імунітетом, а також та для тих в кого проблеми з шлунково-кишковим трактом. До того ж питання чистоти пластикових пляшок лишається відкритим", - коментує результати досліджень Ніна Кільдій, керівник відділу тестувань Центру Експертиз "Тест".



Зоряна Завада, лікар-дієтолог Львівської обласної дитячої клінічної лікарні "Охматдит", головний позаштатний дієтолог Львівської області:
"І спеціалісти ВОЗ, і вітчизняні дієтологи в один голос рекомендують вживати 3 молочні продукти на день. Молоко – унікальний продукт, що містить всі основні поживні речовини і за своєю біологічною цінністю перевершує всі відомі продукти харчування. Молоко і молочні продукти повинні бути обов'язково присутніми в раціоні харчування кожної людини, що веде здоровий спосіб життя. На жаль, українці споживають вчетверо менше молока ніж, наприклад, французи – погодьтесь, ця статистика є дивною з огляду на наші культурні традиції. Борщ зі сметаною, кисляк, або Львівський сирник – українська кухня неможлива без молока.

Де б ви не купували молочні продукти - у фермера неподалік, на базарі, або в супермаркеті – вживайте їх тричі на день. На сніданок, наприклад, додайте склянку молока до каші або пластівців, на полуденок поласуйте йогуртом або сиром, а перед сном, для хорошого травлення,  раджу випити склянку кефіру або йогурту.

Кефір і кисломолочні напої є надзвичайно корисними для усіх груп населення завдяки вмісту  молочнокислих бактерій. Бактерії, природні мешканці кишечника, виробляють амінокислоти, ферменти, які покращують перетравлення білків, жирів, вуглеводів, синтезують вітаміни групи В, С, фолієву кислоту і нормалізують мікрофлору кишечника. В даний час випускається багато різновидів кисломолочних продуктів, збагачених біфідо-, лакто-і іншими корисними мікроорганізмами: біокефіри, біойогурти, закваски – усі вони є смачними і абсолютно необхідними у харчуванні дорослих та дітей"


МАФАМ – кількість мезофільних аеробних та факультативних анаеробних мікроорганізмів. По суті, МАФАМ можна розглядати як загальне мікробне число, тобто вміст мікроорганізмів у продукті, показник санітарного стану.

Кишкова паличка – найбільш універсальний мікробіологічний показник харчових продуктів. Харчове отруєння може викликати продукт з сильним забрудненням кишковою паличкою або продукт, який вміщує окремих небезпечних для людини представників цієї групи.

Сальмонела. ВООЗ називає сальмонелу бактерією, яка є однією з основних причин хвороб харчового походження у всьому світі. Сальмонели стійкі в навколишньому середовищі, спокійно витримують низькі температури, значні концентрації кислот та солі. При кімнатній температурі сальмонели швидко розмножуються, не змінюючи смакових властивостей продукту. Однак при нагріванні до 1000С гинуть миттєво. При своєчасному зверненні за допомогою сальмонельоз успішно лікується, але трапляються смертельні випадки.

Центр Экспертиз ТЕСТ (www.test.org.ua),
тест-исследование базарного молока и творога (октябрь 2012). г. Львов
Происхождение )1 Молоко 1
Стрийський рынок
Молоко 2
Стрийський рынок
Молоко 3
Стрийський рынок
Молоко 4
Стрийський рынок
Наименование
(по данным продавца)
молоко коровье сырое разливное, село Жовтанці  молоко коровье сырое разливное, Ілів Миколаївського району  молоко коровье сырое разливное, Суха Долина Тростянецький район  молоко коровье сырое разливное, Добряни 
Цена 1л, грн)2 8,00 8,00 8,00 5,30
Общий вывод ОПАСНО ПРИ УПОТРЕБЛЕНИИ В СЫРОМ ВИДЕ
Физико-химические показатели в норме в норме в норме в норме
Жирность, % 3,9 5,9 3,5 4,1
Кислотность, 0Т, не более 21 20 23 19,8 21,6
Сода, не допускается не обнаружено не обнаружено не обнаружено не обнаружено
Аммиак, не допускается не обнаружено не обнаружено не обнаружено не обнаружено
Микробиологические показатели опасно при употреблении в сыром виде
Кишечная палочка, в 0,1см3         )3 обнаружено)* обнаружено)* обнаружено)* обнаружено)*
МАФАМ, КОЕ в 1г (для молока), 2х105 для пастеризованного в цистернах )3 5х1010)* 1,5х109)* 3,5х108)* 3х109)*
Патогенные микроорганизмы, в т.ч. Сальмонелла в 25г не допускаются не обнаружено не обнаружено не обнаружено не обнаружено
Антибиотики и сульфамидные вещества (качественное определение дельво тест), не допускается не обнаружено не обнаружено не обнаружено не обнаружено
Результаты тестирования касаются только образцов, участвовавших в тесте. Мы не отслеживаем дальнейшие изменения продукта.
1) происхождение указано по словам продавцов
2) цены указаны на момент закупки образцов, октябрь 2012 г.
3) нормы на сырое молоко нет - поскольку запрещено употреблять сырое молоко без кипячения. При кипячении МАФАМ и кишечная палочка должны погибнуть
)* - привело к ухудшению общего вывода

Центр Экспертиз ТЕСТ (www.test.org.ua),
тест-исследование базарного молока и творога (октябрь 2012). г. Львов
Происхождение )1 Творог 1
Стрийський рынок
Творог 2
Стрийський рынок
Творог 3
Стрийський рынок
Творог 4
Стрийський рынок
Наименование
(по данным продавца)
творог домашний развесной, село Жовтанці  творог домашний развесной, Ілів Миколаївського району   творог домашний развесной, Суха Долина Тростянецький район творог домашний развесной, Броди
Цена 1кг, грн)2 25,00 30,00 25,00 20,00
Общий вывод ОЧЕНЬ НИЗКАЯ КИСЛОТНОСТЬ ОПАСНО ПРИ УПОТРЕБЛЕНИИ В СЫРОМ ВИДЕ, ОЧЕНЬ НИЗКАЯ КИСЛОТНОСТЬ И НЕВЫСОКАЯ ЖИРНОСТЬ
Физико-химические показатели в норме в норме в норме в норме
Жирность, % 14,0 7,0 7,0 4,0
Кислотность, норма 170-250 0Т 90 128 97 124
Сода, не допускается не обнаружено не обнаружено не обнаружено не обнаружено
Аммиак, не допускается не обнаружено не обнаружено не обнаружено не обнаружено
Микробиологические показатели в норме опасно при употреблении в сыром виде опасно при употреблении в сыром виде опасно при употреблении в сыром виде
Кишечная палочка, в 0,01г, не допускается не обнаружено обнаружено)* обнаружено)* обнаружено)*
Молочнокислые бактерии, не менее 1х106 КОЕ в 1г (для творога) 8х107 6х106 1х108 7х107
Патогенные микроорганизмы, в т.ч. Сальмонелла в 25г не допускаются не обнаружено не обнаружено не обнаружено не обнаружено
Антибиотики и сульфамидные вещества (качественное определение дельво тест), не допускается не обнаружено не обнаружено не обнаружено не обнаружено
Результаты тестирования касаются только образцов, участвовавших в тесте. Мы не отслеживаем дальнейшие изменения продукта.
1) происхождение указано по словам продавцов
2) цены указаны на момент закупки образцов, октябрь 2012 г.
3) нормы на сырое молоко нет - поскольку запрещено употреблять сырое молоко без кипячения. При кипячении МАФАМ и кишечная палочка должны погибнуть
)* - привело к ухудшению общего вывода

Центр Експертиз "Тест" – громадська організація з захисту прав споживачів, яка спеціалізується на порівняльних тестуваннях з 2011 року. Повні версії тестів будуть представлені на сайт www.test.org.ua після прес-конференції. info@test.org.ua, т.ф. (044) 289-0417

Где куплены образцы?

г. Львов:
  1. рынок "Стрийський"
За качество купленного товара перед потребителем отвечает не только изготовитель, но и продавец!

Дополнительно прочитать:

Тест-исследование: базарное молоко и творог. г. Днепропетровск... (2012)

 
тест-исследование базарного молока и творога. Харьков (2012)
 
тест-исследование базарного молока и творога. Одесса (2012)
 
региональный тест: молоко Черниговского региона. Качественного молока, увы, много не бывает (2012)

Тест: сыр Российский. Геноцид молочного жира – или тяжелая поступь пальмового масла (2011)

тест-исследование базарного молока и творога (2011)

тест-исследование на наличие растительных жиров в сырах из Украины (2012)

тест мороженого пломбир (2011)

тест сгущёнки (2011)

тест сметаны (2011_1)

тест йогуртов (2011)

тест пробиотиков (2011)

Тест: зернистый творог. Зёрнышко к зёрнышку (2011)


тест сливочного масла (2011)

Тест: мороженое. Мороженое на развес и в упаковке (2011)

данные тестирования носят рекомендательный и информационный характер для потребителей и не являются обязательными к исполнению. Окончательное решение за потребителем.

тестирование №455 (код ICRT - ALIM)

Вложения:

Авторизация
Логин
Пароль
Войти
Запомнить меня
регистрация
Забыли пароль?

Базы в разработке




журнал без рекламы "Справочник Потребителя"

Полезные сайты
Законодательство Украины
Почтовые индексы
Курсы валют НБУ
Укрзализниця
Аэропорт Борисполь
Codex Alimentarius
Все о стоматологии
Разница во времени между городами
Перевод мер, весов и т.п.
Точное время
Часовые пояса
Промышленные Ассоциации и Союзы
Международный Совет по оливкам
Украинская Ассоциация Владельцев Оружия

SSL Certificate
Коллеги, друзья и партнеры
Copyright©НИЦНПЭ ТЕСТнаписать намперейти вверх
 
 
TopList www.webmoney.ru
Проверить аттестат