Контактная информация|Архив журнала|Организации потребителей|карта сайта|rss|сделать стартовой
 
 

test.org.ua

Центр Экспертиз ТЕСТ

Помогаем делать правильный выбор!

Украина, Киев / вторник / 14.08.18
Тесты и исследованияПолезно знатьО молоке начистотуЗнак КачестваОплата
Все тесты: А-Я
Разделы
Питание
Детское
Здоровье / Косметика
Авто / Вело
Электротехника
Стройка
Промтовары
Услуги
Транс-жиры или транс-изомеры в продуктах питания (Trans fats or trans-isomers in food) 

Транс-жири – це такі перекручені, неправильні молекули жиру (жирних кислот), які у великих кількостях негативно впливають на здоров'я людини. Вони труять організм, призводячи до розвитку атеросклерозу та інших проблем з серцево-судинною системою.

Велика кількість транс-жирів утворюється при виробництві маргаринів, коли шляхом гідрогенізації з рідкої олії отримують твердий жир. Є технології (переетерифікація), що дозволяють отримувати тверді жири з незначною кількістю транс-жирів. Тож, безпечний чи ні в плані "неправильних" жирів буде продукт, залежить від сировини – від того, який саме жир було використано під час виробництва. Чиста пальмова олія не є джерелом надмірних кількостей транс-жирів.

Список продуктів, які потенційно можуть містити небезпечну кількість транс-жирів:

  • Маргарини. Тверді чи м'які не має значення. Вони продаються в торгівельній мережі і часто купуються споживачами для випічки. Це єдиний продукт, в якому є норма по транс-жирам – не більше 8%.
  • Печиво, вафлі. Ці продукти за рецептурою завжди містять багато жиру. Зрозуміло, що на неймовірно зараз дорогому вершковому маслі їх ніхто не виготовляє.
  • Торти та тістечка. Особливо з "масляним" кремом, який давно роблять із маргарину та замінників молочного жиру.
  • Цукерки. Ця категорія також містить немало жиру. До того ж шоколадна глазур – це не шоколад, а продукт з еквівалентами (замінниками) какао-масла. В тих цукерках, де раніше за рецептурою було передбачене вершкове масло або справжнє згущене молоко, тепер використовують для здешевлення лише молоковмісні продукти.
  • Молоковмісні продукти. Це такі продукти, що виготовляються за технологією класичних молочних продуктів, але в них законом дозволено замінювати молочний жир іншими жирами (рослинними, маргарином тощо). Це сирний продукт, сметанний продукт і т.д. Прагнення здешевити продукцію і зробити її більш доступною легко може перетворитися на вироблення малокорисної та відверто небезпечної їжі.
  • Морозиво з комбінованим складом сировини. На відміну від пломбіру, в таке морозиво дозволено додавати замінники молочного жиру. Питання в тому, чим саме здійснюється підміна і якої якості був жир-замінник.
  • Фальсифікат молочних продуктів. На око в магазині споживач не може визначити, де справжній продукт, а де – ні. Але ми в своїх дослідженнях виявляли несправжні, фальсифіковані молочні продукти, в яких просто зашкалювали транс-жири (до 40%).
  • Листкове тісто (слоеное) та вироби з нього. Цей вид тіста завжди містить багато жиру. На вершковому маслі його якщо і готують, то лише вдома.
  • Шоколадні пасти (шоколадно-горіхові пасти). Вони зроблені не лише зі справжнього шоколаду та горіхів. Більш дешеві варіанти містять багато твердого жиру і лише какао-порошок для кольору та смаку.
  • Шоколадні десерти – те, що продають (часто біля станцій метро чи базарів) під виглядом шоколаду, але з заміною дорогого какао-масла маргарином.
  • Продукти, що проходять обсмажування у фритюрі. Звісно, фритюр може бути у вигляді рідкої олії. Але для обсмажування можуть використовувати щось на зразок кулінарних жирів. В такому випадку чіпси та картопля фрі може бути потенційно небезпечною.

Досить поширений міф з Інтернету "В майонезі багато транс-жирів". Це лише міф, заснований мабуть на тому, що цей продукт повязують з дуже великим змістом жиру та зовсім невеликою користю. Майонез виготовляють на основі рідкої олії. Соняшникової, оливкової, ріпакової – не має значення, рідкі олії не містять транс-жирів. Транс-жири – тверді жири (тверді при кімнатній температурі). Спробуйте уявити майонез з маргарину. Твердим маргарином легко буде заправляти салат? Густа консистенція майонезу досягається за рахунок додавання згущувачів, наприклад, крохмалю. У майонезі є свої проблеми, але це точно не транс-жири.

Чомусь з'явилася інформація, що нібито в ЄС є норма в 2% на кількість транс-жирів у всіх продуктах харчування. Це не так, єдиної норми немає , кожна країна сама вирішує як і яку норму ставити, та чи ставити взагалі. До речі це правило (свободи вирішення) розповсюджується на безліч напрямків, включно з правилами дорожнього руху. Це ми до того, що наші чиновники дуже полюбляють закидати споживачам євронорми, яких взагалі не існує (обовязкових та єдиних для всіх членів ЄС). 

Що є по факту? Директива ЄС 2006/141/ЕС по дитячому харчуванню встановлює норму в 3%. ВОЗ з 2009 року РЕКОМЕНДУЄ виключити трансжири штучного походження зі свого раціону, до 2009 року - не більше 1% від добового споживання жирів.

Необхідно ЗНАТИ, що транс-жири бувають природнього походження (в молоці) і скоротити їх неможливо. Максимально можлива цифра може досягати 8-9% (за нашої практики тестувань не більш ніж 2-3%). Обмежувати важливо саме транс-жири штучного походження, що з'являються в продуктах через технологічну обробку, наприклад гідрогенізацію.

Дополнительно прочитать:

 

Чтобы организм не впадал в "транс". Транс-жиры - что это? (So that the body does not fall into "trance." Trans fats - what is it?)

Тест-исследование: конфеты на транс-жиры (trans fats). Не каждая ромашка полезна!

Жирнокислотный состав, как показатель наличия заменителей в молочном жире (The fatty acid composition as the indicator of the presence in the milk fat

Тест: омега-3 (рыбий жир. Test: omega-3, fish oil). Омега-3: в поисках основ здорового организма! (2016)

Тест-исследование: транс-жиры в продуктах (trans fats in foods). Тёмная сторона жиров

Тест: творог (test: cottage cheese). Не гонитесь за дешевым творогом

От какой здоровой еды можно заболеть?

Тест-исследование: вафли Артек и транс-жиры. ЧТОБЫ ОРГАНИЗМ НЕ ВПАДАЛ В "ТРАНС"

Коллеги, друзья и партнеры
Copyright©НИЦНПЭ ТЕСТнаписать намперейти вверх
 
 
TopList www.webmoney.ru
Проверить аттестат