ПРЕС-РЕЛІЗ
"ЛЬВІВ: ДЕ КУПУВАТИ МОЛОКО?"
Прес-конференція за результатами порівняльного тестування молока промислового виробництва та перевірки базарного молока та кисломолочного сиру у Львівському регіоні, проведеними Центром Експертиз "Тест", м. Львів, проспект Шевченка,11, Прес-клуб, 08.11.2012р.
Центр Експертиз "Тест" – громадська організація, яка вже 11 років займається порівняльними тестуваннями товарів та послуг. Останнім часом організація багато уваги приділяє перевіркам якості та безпечності продуктів харчування, чільне місце серед яких посідає молоко – продукт першої необхідності, який вживають і дорослі і діти.
В цьому році Центр Експертиз "Тест" проводить паралельно два великі проекти, яким судилося одночасно "зустрітися" у Львові. Один – цикл регіональних перевірок молока та кисломолочного сиру домашнього виробництва з базарів. Вже відбулася перевірка продукції в Одесі, Дніпропетровську та Харкові. Планується перевірка ще в Києві та Донецьку. Другий – це низка регіональних тестів молока промислового виробництва, попередні закупки проводились у Чернігові та Кривому Розі, планується ще тест у Сумах. В обох проектах Львівський регіон як важливий молочний регіон був передбачений.
Молоко промислового виробництва.Власне в цьому тестуванні теж приймало участь базарне молоко (2 зразки), але більшість – 7 марок була представлена магазинним молоком промислового виробництва. З фізико-хімічних показників в молоці перевірили кількість жиру та його походження (молочний чи рослинний), кислотність, наявність соди та аміаку. На етапі мікробіологічного дослідження в молоці підрахували кількість МАФАМ, пошукали кишкову паличку, сальмонелу та антибіотики. Також молоко скуштували та оцінили його маркування та упаковку.
Позитивних результатів виявилося не мало. Принаймні, все опротестоване молоко зі Львову виявилося справжнім, без домішок рослинних жирів. До того ж і з кількістю жиру все було гаразд – в межах допустимих відхилень. Кислотність, як показник свіжості молока, теж не підвела. Небажані добавки (сода та аміак), які запобігають швидкому скисанню молока на цей раз теж були відсутні.
Один з мікробіологічних показників теж лишився без зауважень: сальмонелу в жодному молоці Львівського, як і інших регіонів, не знайшли. А от перевірку на антибіотики не пройшло молоко "Молокія Молочна класика". Одночасно проблеми по МАФАМ та кишковій паличці були зафіксовані в молоці "Драгобрат" та обох зразках молока з базару.
Отож, оцінки за результатами тестування з урахуванням усіх його етапів розподілились наступним чином. Два зразки молока отримали "відмінно" – "Добряна" и "Молочар Українське". Три зразки молока отримали оцінку "добре" - "Мої корівки Карпатське", "Молокія Казкове" и "РадиМо Українське".
Загальну оцінку "погано" отримало молоко "Драгобрат", "Молокія Молочна класика" та обидва зразки домашнього молока з базару.
"Звісно, молоку промислового виробництва не вдається повністю уникнути проблем: і з мікробіологією не завжди все в порядку та й час від часу фальсифікація рослинними жирами трапляється, хоча не так вже й масово. Але в кожному тесті є марки молока з оцінками "відмінно" та "добре". Тому головне при купівлі продуктів – це уважність. І не варто орієнтуватись тільки на ціну. Неодноразово в наших дослідженнях більш дорога продукція показувала невисоку якість, а середні за ціною зразки отримували позитивні оцінки. Краще орієнтуватись на виробників, продукція яких з року в рік показує високу якість. Власне, для цього ми і проводимо тести і перевірки, щоб вони були підказкою для споживачів", -
коментує результати досліджень Валентин Безрукий, керівник Центру Експертиз "Тест".Молочні продукти "від бабусі".Перевірка молока та кисломолочного сиру у Львові тільки підтвердила загальний висновок для базарної молочної продукції: ні домашнє молоко, ні домашній сир без попередньої термічної обробки, вживати не можна. Причина тому – проблеми з мікробіологією, а саме наявність кишкової палички, а для молока додатково ще й дуже висока кількість МАФАМ.
Для перевірки на базарах міста Львова купили 4 зразки молока та 4 зразки кисломолочного сиру, привезені, за словами продавців, з різних селищ. Перевірили їх по жирності, кислотності, пошукали соду та аміак, а також мікробіологічні показники: кишкову паличку, сальмонелу, антибіотики, для молока додатково підрахували кількість МАФАМ, а для сиру – кількість молочнокислих бактерій.
Кислотність молока показала, що продукція була свіжою, а достатня жирність (3,5 – 5,9%), що домашньою, не розведеною. Нагадаємо, що середня жирність коров’ячого молока – 3,5%, загалом же цей показник залежить від породи корови, пори року та кормів. Соду чи аміак ніхто з господинь в молоці не приховав. Антибіотиків та сальмонелу в домашньому молоці теж не знайшли. Але всі перераховані позитивні моменти перекреслила присутність кишкової палички та перевищення норм по МАФАМ в усіх без винятку зразках молока. А це значить, що пити домашнє молоко сирим не варто, інакше можна отримати отруєння.
З кисломолочним сиром ситуація виявилася не набагато кращою. По-перше, жирність лише одного зразка (14%) можна назвати домашньою. Ще два сира містили 7% жиру, а один взагалі тільки 4%. Це при тому що звичайна жирність магазинного сиру – 9%, а від домашнього сиру споживачі очікують високих смакових якостей завдяки більш високій жирності. По-друге, кислотність домашнього сиру досить низька (90-128
0Т), порівняно з вимогами для промислової продукції (170-250
0Т). Такий продукт більш нагадує не кисломолочний сир (творог), а сир ближчий до Адигейського і йому подібним. По-третє, більшість зразків кисломолочного сиру містили кишкову паличку. Це, як і у випадку з молоком, свідчить про небезпечність вживання продукту в сирому вигляді.
Тому загальний висновок, щодо домашньої молочної продукції такий. Перш ніж купувати молоко та інші молочні продукти на базарі, поміркуйте. А якщо, все ж таки вирішили купувати на базарі, то молоко перед вживанням чи виготовленням йогуртів обов'язково кип’ятіть, а сир використовуйте для приготування страв, які проходять термічну обробку (сирників, вареників, запіканок тощо).
"На жаль, базарна молочна продукція зі Львову не стала виключенням і їй не вдалося уникнути проблеми з мікробіологією. Це показники безпеки продукції і закривати очі на них ніяк не можна. А значить, сире молоко та кисломолочний сир без термічної обробки вживати не можна. Особливо небезпечною буде сира необроблена продукція для малюків, людей похилого віку та зі зниженим імунітетом, а також та для тих в кого проблеми з шлунково-кишковим трактом. До того ж питання чистоти пластикових пляшок лишається відкритим", -
коментує результати досліджень Ніна Кільдій, керівник відділу тестувань Центру Експертиз "Тест".
МАФАМ – кількість мезофільних аеробних та факультативних анаеробних мікроорганізмів. По суті, МАФАМ можна розглядати як загальне мікробне число, тобто вміст мікроорганізмів у продукті, показник санітарного стану.
Кишкова паличка – найбільш універсальний мікробіологічний показник харчових продуктів. Харчове отруєння може викликати продукт з сильним забрудненням кишковою паличкою або продукт, який вміщує окремих небезпечних для людини представників цієї групи.
Сальмонела. ВООЗ називає сальмонелу бактерією, яка є однією з основних причин хвороб харчового походження у всьому світі. Сальмонели стійкі в навколишньому середовищі, спокійно витримують низькі температури, значні концентрації кислот та солі. При кімнатній температурі сальмонели швидко розмножуються, не змінюючи смакових властивостей продукту. Однак при нагріванні до 100
0С гинуть миттєво. При своєчасному зверненні за допомогою сальмонельоз успішно лікується, але трапляються смертельні випадки.
Ц
ентр Експертиз "Тест" – громадська організація з захисту прав споживачів, яка спеціалізується на порівняльних тестуваннях з 2001 року.
Полные версии тестирований выложены на www.test.org.ua после пресс-конференции:
- промышленное молоко...
- базарное молоко и творог...
info@test.org.ua, т.ф. (044) 289-0417