29.10.13
Міністерство Охорони Здоров'я України
Міністру Охорони Здоров'я України
Раїсі Василівні Богатирьовій
Шановна Раїса Василівна!
Дозвольте висловити свою повагу та звернутися до Вас з актуальними питанням в області безпеки харчових продуктів.
"Центр Експертиз ТЕСТ" відомий своїми неупередженими дослідженнями різноманітних товарів та послуг. Продукти харчування займають в наших тестуваннях дуже велику і навіть ключову роль. Кількість продуктів в тестуваннях ТЕСТу займають 74%. Нами вже протестовано більш ніж 6000 товарів у 500 дослідженнях.
В дослідженнях ми постійно звертаємо увагу споживачів на якість та безпечність продуктів, що продаються на ринку України. Розповідаючи про наявні товари та послуги, ми тим самим, стимулюємо підвищення свідомості споживачів та дії виробників для підвищення якості своєї продукції. Ми намагаємося бути на вістрі новітньої інформації, що стосується якості та безпечності товарів.
Кожен рік, для свідомого вибору продуктів на Новорічний стіл, нами тестуються такого типу продукти, як наприклад червона ікра. За декілька десятиліть було розроблено декілька стандартів по її виробництву. На жаль Україна досі працює за стандартом 1972 року (ГОСТ 18173-72), хоча є вже більш новітні. Наприклад ГОСТ 18173-2004 прийнятий на міждержавній Раді по стандартизації але досі не використовується в країні.
На наш погляд однією з проблем такого продукту як червона ікра є використання на території України такого консерванту як уротропін (Е239). В той час як країни Євросоюзу заборонили його використання давно, а Росія (яка є найбільшим постачальником такої ікри на територію України) відносно нещодавно, Україна чомусь досі не ввела аналогічну заборону.
Поки в переліку дозволенних харчових добавок є уротропін (Е239), виробники будуть його використовувати. На наш погляд це дуже негативно б'є по репутації Міністерства Охорони Здоров'я України.
Просимо надати відповіді на такі запитання:
1. Чому цей консервант ще досі не заборонений до використання у харчовій промисловості в Україні?
2. Коли він буде заборонений?
Торкаючись теми використання харчових добавок в продуктах харчування, потрібно також вказати, що, на жаль, Міністерством Охорони Здоров'я України зареєстровано досить багато добавок, що вважаються безпечними (на теперішній час), можуть використовуватися без обмеження і при цьому, що найбільш важливо та небезпечно, відсутні методи їх контролю. А це веде до того, що недобросовісні виробники можуть їх використовувати без позначення в складі, тим самим фальсифікуючі продукти.
Такими добавками наприклад є:
• карбоксіметилцелюлоза (Е466)
• модифіковані крохмалі (Е1401, Е1410 та інші)
• камеді (Е410-Е419)
Просимо також надати відповіді на такі запитання:
3. Ми розуміємо що, поки немає доказів небезпечності, вони мають право на існування, але чому їх зареєстровано без необхідних методів контролю за ними?
4. Як Міністерство Охорони Здоров'я України планує змінити цю ситуацію?
З повагою,
Валентин Безрукий,
керівник Центру Експертиз "ТЕСТ"