Контактная информация|Архив журнала|Организации потребителей|карта сайта|rss|сделать стартовой
 
 

test.org.ua

Центр Экспертиз ТЕСТ

Помогаем делать правильный выбор!

Украина, Киев / пятница / 19.10.18
Тесты и исследованияПолезно знатьО молоке начистотуЗнак КачестваОплата
Все тесты: А-Я
Разделы
Питание
Детское
Здоровье / Косметика
Авто / Вело
Электротехника
Стройка
Промтовары
Услуги
Заборона пальмової олії та здоровий глузд (Banning palm oil and common sense). Думка Центру Експертиз "Тест" щодо можливої заборони пальмової олії24.01.18

Заборона пальмової олії та здоровий глузд
(думка Центру Експертиз "Тест" щодо можливої заборони пальмової олії)

ссылка на видеокомментарий на нашем канале YouTube

Зараз у ЗМІ активно обговорюється законопроект 3871, який охрестили таким, що має заборонити використання пальмової олії у молочних продуктах. Така подача інформації вводить споживачів певною мірою в оману.

Так, цей законопроект вносить зміни в Закон України "Про молоко та молочні продукти". Але по суті, нічого не міняє. Цим законом і раніше було заборонено використовувати жири немолочного походження у традиційних молочних продуктах. Ініціатори змін вимагають зробити приписку "забороняється використовувати жири немолочного походження, в тому числі пальмову олію". Але пальмова олія і так є жиром немолочного походження! Законом "Про молоко та молочні продукти" в Україні й так заборонено фальсифікувати молоко, кефір, ряжанку, йогурти, сметану, масло та сири замінниками молочного жиру. Тепер вирішили ще раз заборонити фальсифікувати саме пальмовою олією. А чим маргарин кращий, що його теж окремо не вписали?

Такий припис не є суттєвим ще й тому, що ніхто з виробників, що випускають фальсифікат, не працюють на пальмовій олії, вони використовують суміші пальмової та кокосової олії з маргаринами та кулінарними жирами. Щоб побороти фальсифікацію, треба посилювати контроль за якістю продуктів харчування, а не вносити в закон поправки, які нічого не змінюють.

Прикро, що при цьому обговоренні у ЗМІ поза увагою громадськості лишилась ще одна зміна, яка передбачена законопроектом 3871, а саме повна заборона використання пальмової олії в усіх продуктах харчування. Ці зміни вносяться в Закон України "Про безпечність та якість харчових продуктів". Ця заборона торкнеться в першу чергу продуктів, в яких використання пальмової олії раніше було дозволене і про що виробники чітко писали у складі продукції.

Важливо знати!
Взагалі важливо пам’ятати по чіткі терміни та визначення! Пальмова олія з точки зору звичайного споживача, це олія зроблена з плодів пальми. Але пальма пальмі досить велика різниця. Найбільш вживана та дешева олія з так званої "олійної пальми" (Elaeis guineensis). В ДСТУ 4306:2204 саме ця олія називається пальмовою.

Найбільшим споживачем пальмової олії є кондитерська галузь, адже печиво, цукерки, торти та тістечка з вафлями містять багато жиру. В цю продукцію вже давно ніхто не додає вершкове масло з огляду на його високу ціну. Звичайний маргарин в магазині приблизно в три рази дешевше вершкового масла. Щоб хоч якось втримати вартість продукції і остаточно не втратити споживача, виробники кондитерської продукції використовують пальмову олію або маргарин (ці дві категорії жирів є прямими конкурентами). Вони ніколи не зможуть перейти на використання вершкового масла через зубожіння населення, яке й так купує тепер не так багато солодощів. При цьому, вельми далеке від зубожіння населення Західної Європи не проти використання пальмової олії в частині продукції.

Є багато критики стосовно пальмової олії, але чомусь у всьому світі вона не заборонена і її однозначна беззаперечна шкода теж не є визнаним фактом, навіть ВООЗ не закликає увесь світ терміново відмовитись від пальмової олії. При цьому у світі визнана шкода транс-жирів для організму, велика кількість яких міститься якраз у маргаринах та кулінарних жирах.

Прийняття законопроекту в частині повної заборони використання пальмової олії, може призвести до ще більшого підвищення кількості транс-жирів у солодощах, з огляду на їх повну переорієнтації на маргарини, тобто продукція буде відверто небезпечна.

Від транс-жирів в першу чергу страждає серцево-судинна система та печінка. При цьому основні споживачі солодощів – це діти. То можливо варто обирати "з двох зол" менше, замість того, щоб ще більше труїти підростаюче покоління? Або треба вводити норми по транс-жирах в кондитерській продукції і посилювати контроль за дотримання цих норм разом з посиленням контролю за маргаринами.

Тобто знову бачимо, як проблему недостатнього контролю та покарання з боку держави намагаються вирішити черговими змінами на папері. При цьому навіть не проконсультувавшись с обізнаними в цьому напрямку фахівцями.

Ніна Кільдій,
керівник відділу тестувань Центру Експертиз ТЕСТ
info@test.org.ua

Коллеги, друзья и партнеры
Copyright©НИЦНПЭ ТЕСТнаписать намперейти вверх
 
 
TopList www.webmoney.ru
Проверить аттестат